Over Jack


Mijn naam is Jack Withagen, geboren in 1963 te Bergen op Zoom, waar ik momenteel ook woonachtig ben. Als kind was ik altijd al vaak aan het tekenen. Op de middelbare school, het Mollerlyceum, bestond destijds voor het eerst de mogelijkheid om examen te doen in het vak ‘tekenen en kunstbeschouwing.’ Hier heb ik uiteraard dankbaar gebruik van gemaakt. Vooral de Vlaamse grootmeester Peter Paul Rubens wekte mijn interesse. Reden om mijn scriptie aan hem te wijden.

De jaren erna begon ik meer en meer geïnteresseerd te raken in de surrealistische en magische schilderkunst, met Rene Margritte, Carel Willink en Salvador Dali als grote voorbeelden. Hun bijzondere manier van denken en schilderen inspireerde mij enorm.

 

In 1986 had ik mijn eerste exposities te Bergen op Zoom en Roosendaal. In die tijd maakte ik vooral aquarellen, bewerkt met vetkrijt. De onderwerpen waren wat wereldvreemd, toch in zekere mate surrealistisch. Gedurende de jaren die volgden heb ik me vooral gericht op mijn werk als leerkracht in het speciaal onderwijs. (Mytylschool de Schalm te Breda) Tekenen bestond vooral uit het maken van talloze cartoons die in het personeelsblad verschenen.

Het duurde tot 2005 voordat ik me weer serieus met mijn hobby bezig ging houden. Ik heb hierbij veel gehad aan de lessen die ik gevolgd heb bij Joop Mijsbergen en Kees Warmoeskerken. Acrylverf en olieverf zijn mijn favoriete verfsoorten, getuige de schilderijen op deze site.

 

De vele reizen die ik samen met mijn vrouw (en ook mijn ouders) heb gemaakt, de tropische jaren op Curaçao, de vastenavend, beelden uit de oudheid en werken van de grote meesters vormen mijn grote inspiratiebronnen.